dijous, 25 d’octubre del 2012

La crisi econòmica a Europa i a les Illes Balears

Alejandro Mendoza (2n batxillerat B)
Actualment gairebé tota Europa pateix una crisi econòmica molt greu que ha oca-sionat la pujada de l'atur i la baixada del nivell de vida dels europeus.
A totes hores sentim parlar, ja sigui a la televisió o al carrer, d'aquesta crisi, però moltes de les coses que sentim no les entenem o ens resulten massa difícils. És per això que des de Pillo's press volem aprofundir una mica en aquest tema, sobretot quant a les Balears, i conèixer l'opinió de la professora d'Economia del centre, Verónica Álvarez.

Pillo's press: En quin any creus que sortirem de la crisi?
Verónica Álvarez: Se sol dir que una crisi dura deu anys. Si és un cicle de cinc anys s'anomena “Kitchin”, un altre terme usat és el de “Kondratieff”, n'hi ha de molts de tipus. Si aquesta és una crisi tan seriosa com diuen, que ho és, se suposa que durarà uns deu anys. El que passa és que és una crisi que suposa un canvi estructural, un canvi de paradigma, i això no significa que tornarem una altra vegada al punt anterior, que per altra banda tampoc no convé perquè ja sabem on ens condueix. Aleshores jo crec que més que pensar en com s'ha de recuperar l'economia, hem de pensar més que es produirà un canvi, i més o menys el termini en què aquest es produirà és d'uns deu anys, encara que ningú no s'atreveix a dir una data exacta.

Pp: Quines són les causes que han provocat aquesta crisi?
VÁ: La causa principal és un determinat model de creixement que, com sempre es diu, està basat en l'especulació, en no generar riquesa, tot el tema de la construcció, de l'habitatge, del deute, etc. I això no és cap novetat a la història, això ja ha passat anteriorment, el que passa també és que darrera d'aquest model pot ser que hi hagi una crisi de valors. És per això que el canvi rau en una transformació quant als valors i que les persones més que pensar en el benefici propi tenguem una consciència més global i que es relacioni més el que fa una persona amb com afecta socialment a la resta. Aquest és un dels factors que determinen la crisi.


Verónica Álvarez, professora d'Economia del centre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada