dimecres, 28 de setembre de 2016

Projecte d'educació emocional

Maria Clapés, coordinadora del projecte d’educació emocional i del programa TEI

L’IES Calvià ha començat aquest curs 2016-2017 un projecte d’educació emocional. El projecte es desenvoluparà principalment als grups de primer d’ESO, tot i que una part essencial de les dinàmiques comptaran també amb els tercers d’ESO.
L’objectiu principal de projecte és oferir als alumnes del centre una formació completa, més enllà de l’estrictament acadèmica, així és que es treballarà l’autoestima, la motivació, la gestió emocional, les habilitats socials i l’empatia. L’IES Calvià persegueix l’objectiu de formar persones que sàpiguen ser felices, que siguin creatives, sàpiguen treballar en equip i tenguin capacitat de decisió.
El projecte té un eix fonamental, que és el programa TEI, de tutoria entre iguals. El programa estableix un vincle entre els alumnes-tutors de tercer i els alumnes-tutoritzats de primer. Els alumnes més grans es reconeixen com a model, i actuen com a tal, alhora que es preocupen per posar-se en la pell dels més petits de l’institut i els ajuden a integrar-se al nou centre, a les noves dinàmiques i a relacionar-se correctament amb els companys. És un programa que propugna l’empoderament de l’alumnat, que aprèn a resoldre conflictes mitjançant el diàleg. És així que la conflictivitat disminueix al centre i també a les xarxes socials.
L’IES Calvià ha rebut aquest mes de setembre la formació en el programa TEI de la mà del seu autor, Andrés González Bellido, que en començà la implantació fa més d'una dècada, el 2003. Es tracta d'un programa desenvolupat per tres universitats diferents: Barcelona, Alacant i Santiago de Compostel·la. És aplicat en l'actualitat per més de 500 centres de primària i secundària d'arreu del territori espanyol, i es posarà en marxa enguany a Londres, Berlín i en els centres educatius espanyols de Marroc. Així mateix, comença a implantar-se a Xile, Colòmbia, Equador, Mèxic i Rússia.
Una demanda tan gran del programa és indicadora dels bons fruits que recull. Tot i això, fou la manifesta satisfacció dels alumnes que hi participen allò que va fer decidir-nos a entrar en el desenvolupament del programa TEI.
L'educació emocional és vista des del nostre centre com la clau necessària que ajuda a consolidar, enriquir i potenciar els continguts acadèmics de l'educació tradicional.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada