Aquesta
setmana els alumnes de 1r d'ESO han jugat al bingo,
però en comptes de jugar amb números ho han fet amb paraules.
Aprofitant que s'acosta la festa de Tots Sants, els guanyadors han
passejat al coll un rosari de llepolies.
La
diada de Tots Sants a Mallorca té un protagonista dolç destacat:
els rosaris ensucrats, uns grans collarets fets de llepolies que els
padrins regalen als fillols aquest dia. Els
nins i nines els exhibeixen durant tot el dia amb orgull i els acaben
devorant amb golafreria.
Aquest
collaret, anomenat rosari ensucrat o rosari de llepolies, combina, al
voltant d’un mateix cordill, llepolies dolces com bombons i
caramels, amb altres peces fetes amb les fruites pròpies de Tots
Sants, panellets de castanyes, ametlles, pinyons, avellana,
carabasses, etc. Aquest
conjunt de peces enfilades, que imita un rosari, també inclou una
peça rodona més grossa que la resta, anomenada patena i que es posa
com a medalla. La patena és una rodanxa de fruita seca (sovint de
carabassa) o de confitura, tot i que modernament també és de
xocolata i imita una moneda.
La
tradició dels rosaris ensucrats prové, com els panellets, de les
ofrenes que antigament es feien als morts per Tots Sants amb
productes derivats de la farina cuita al forn combinada amb els
fruits d’aquest temps. Els rosaris són una evolució d’aquest
costum festiu consistent en posar sobre les sepultures aquestes
menges que hom creia que ajudaven les ànimes dels morts a sobreviure
durant el seu viatge.
El
costum de regalar aquest collaret dolç de padrins a fillols és
originari de Palma , però s’ha estès a tota l’illa de
Mallorca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada