dijous, 5 de juny del 2014

La Comèdia dels errors, W. Shakespeare

Lídia Ruiz, 2n batxillerat B

El passat dia 7 d'abril, els alumnes de primer de batxiller i els cinc alumnes que cursam Literatura Universal, vam anar al Teatre Principal de Palma, on es va representar una de les obres teatrals més conegudes de William Shakespeare, La comèdia dels errors.


La Comèdia dels errors és una de les obres que Shakespeare va escriure en clau de comèdia, abordant qüestions crucials com el poder, la passió, l'amor, la vanitat o la corrupció. William Shakespeare va escriure devers quinze comèdies; Mesura per mesura, Dos cavallers de Verona, Somni d’una nit d’estiu (és la més representada) i també La comèdia dels errors.

El director de l'espectacle ha destacat la gran vigència que té el text de Shakespeare actualment, si bé Pitus Fernández ha optat per fer una lectura atemporal i una posada en escena actualitzada, amb un vestuari contemporani. Un dels grans atractius de l'obra és l'espai escènic, confeccionat per l'escenògraf Dino Ibáñez i l'artista plàstic Miquel Àngel Llonovoy. A més, l'obra es representa a la sala petita del teatre i dóna la sensació que l'espectador forma part de l'escenari. Com que és una sala tan petita, la història succeeix a una distància molt curta i et fa viure els esdeveniments d'una manera directa.

L'argument gira entorn de dos germans bessons, dos criats també bessons, dos senyors, dues senyores i un conjunt de personatges que provoquen tot un seguit de situacions errònies i humorístiques, malgrat que la trama que es descriu resulti més aviat dramàtica. Segons Fernández, el director, en aquesta  divertida farsa, els constants embolics provocats per un súmmum d'errors avancen cap a la desmesura i el caos i ningú és capaç de posar cada cosa en el seu lloc fins al mateix final.

Egeon i Emília van tenir bessons, i aquest mateix dia Egeon va comprar altres dos bessons nounats a una família humil perquè cadascun d'aquests fes de servent per a cadascun dels seus fills. En un desafortunat viatge un naufragi els separa; Egeon amb un dels seus fills i un dels nens-criat d'una banda, Emilia per una altra i la resta de la família acabarà en Éfeso. Així van perdre el contacte.

Després de diversos anys, Antífolo i Dromio de Siracusa decideixen sortir a recórrer el món a la recerca del seu germà Antífolo i de la seva mare Emilia i finalment arriben a Éfeso; només desembarcar comencen a ser confosos amb Antífolo i Dromio d'Éfeso, tant per la població de la ciutat com per la seva dona i cunyada, i fins i tot entre ells mateixos quan coincideixen . Així transcorre tota l'obra, entre inversemblants i estranyes situacions.

L'obra ha estat dirigida per Pitus Fernández i compta amb les interpretacions de Lucca Bonadei, Jordi Cumellas, Cristina García Borràs, Rodo Gener, Joan Gomila, Salvador Oliva, Josep Orfila, Lydia Sánchez i Carme Serna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada