dimecres, 20 de novembre del 2013

Sortida a la finca Treurer i a Cura

Noelia Díaz Manchón. 3r d'ESO D.

El dia 13 de novembre els alumnes de 3r d'ESO vam anar de sortida a Algaida. Ens acompanyaren en Gabriel Villalonga, na M. Magadalena Pons, na Magdalena Ramis, en Manuel Gonzalez, n'Antònia Andreu i na Marga. De l'institut vàrem sortir a las 8.20h amb els autocars, que tardaren una hora més o manco a arribar a Algaida. Ens varen dividir en dos grups i uns anaren primer a la fàbrica d'oli Treurer i l'altre grup va començar amb l'ascenció al Puig de Randa.


En el meu cas, vàrem començar per la visita a la finca on produeixen l'oli Treurer. Quan vàrem arribar Joan miralles ens esperava per explicar-nos les fases i el tractament de l'oliva fins que tenim l'oli embotellat i llest per consumir. Ens explicà el cicle de les oliveres i el procés on intervenien ells.

Al febrer i març poden perquè les branques siguin més fortes i obtenguin més olives i de més qualitat. A l'abril s'adoba la terra. Al maig surt la flor i en aquesta època es fa la recollida. Es recull quan la major part de les olives són verdes per poder obtenir un oli de qualitat, un oli extra verge. Entre arbre i arbre hi ha d'haver 40 m quadrats.

El gran problema que tenen les oliveres és la mosca de la fruita. Si pica només una oliva pot arruïnar tot l'oli extra verge que ha estat en contacte amb aquesta oliva. Els passos que s'han de fer llavors, un cop l'arbre ja ha donat el fruit, són:
  1. Recollida de l'oliva. Es recull amb uns braços elèctrics que pantinen l'arbre mentre una tela de plàstic envolta l'arbre i les olives hi cauen damunt. Les que cauen al terra mai no s'agafen, ja que podrien agafar insectes del terra.
  2. Es du a la tafona que es troba a Sóller, ja que ells no en tenen. Aquesta tafona extreu el suc de les olives. Estan ficades com en una rentadora que fa, durant una hora, voltes lentes i després com un centrifugat de vint minuts per acabar d'extreure l'oli.
  3. Aquest suc es torna a la finca Treurer, on les olives es dipositen i es mantenen entre 18 i 20 graus. Mai no ha de quedar aire dins perquè si passàs això amb l'oxigen s'oxidaria.
  4. Amb unes mangueres omplen les botelles de vidre amb l'oli.
  5. Finalment es venen.
Després d'aquesta visita vàrem anar al Puig de Randa on ens esperava en Gabriel Villalonga (professor d'educació física). Vàrem pujar la muntanya i veiérem diferents llocs on va estar Ramon Llull, a l'Ermita de Sant Honorat, el Santuari de Nostra Senyora de Gràcia i el Santuari de Nostra Senyora de Cura.

Aquesta sortida em va agradar molt perquè ens varen fer valorar la bona qualitat de l'oli. I a més, caminar per la muntanya va ser molt divertit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada